Doudlebsko v kuchyni i na stole
V pondělí 13. 2. 2023 navštívil oddělení pro dospělé historik PhDr. Jan Šimánek, který nám představil svou knihu “Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech”. Z velice poutavého vyprávění PhDr. Šimánka jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Tato krásná kniha obsahuje kromě zdrojů z odborné literatury i vyprávění pamětníků i záznamů z kronik o podobě selského jídelníčku, podobě kuchyně, pečení chleba, obživě v době válek a mnoho dalších zajímavostí. Závěrečná kapitola přináší i skutečné recepty. Pondělní večer se nesl ve velice příjemné atmosféře a ani návštěvníci nezůstali pozadu se svými dotazy a vzpomínkami.